Benedikt XVI.: Církev se nesmí stavět netečně k úbytku povolání ke kněžství

30.11.2012 

Jedním z nejvážnějších problémů naší doby je praktická náboženská neznalost, kterou trpí mnozí lidé, včetně nemála katolíků. S těmito slovy se dnes Benedikt XVI. obrátil k poslední skupině francouzských biskupů, kteří již několik týdnů u Svatého stolce vykonávají kanonickou návštěvu ad limina.

Je to ve skutečnosti dvojí nevědomost – nedostatečná obeznámenost s Ježíšem Kristem a neznalost ušlechtilosti jeho učení, které má trvalou platnost při hledání smyslu života a dobra. Tato neznalost způsobuje, že mladí lidé nechápou dějiny a že se necítí dědici této naděje, která utvářela život, společnosti, umění a kulturu Evropy.

Francie je země s obdivuhodnou křesťanskou minulostí, připomněl Svatý otec. Z této lidské zkušenosti i duchovního bohatství je nutno čerpat při dnešním hlásání evangelia.

Modlitba a čin – to jsou prostředky, jejichž využití po nás Spasitel žádá i dnes“,

dodal Benedikt XVI. a pokračoval:

Nová evangelizace bude účinná pouze tehdy, jestliže se do ní zapojí farnosti a komunity. Živost a angažovanost francouzských laiků je už dnes povzbuzující. Společně se svými biskupy a kněžími jsou laici protagonisty v životě církve a šíření evangelia. Koncil vícekrát upozornil na jejich specifické poslání: prosytit svět duchem evangelia.

Francouzská ani evropská církev se však nesmí stavět netečně k úbytku povolání a kněžských svěcení, zdůraznil Svatý otec. Také v tomto ohledu jsou plodnou půdou křesťanské rodiny a společenství. Papež ocenil iniciativu některých francouzských diecézí, které nabízejí kursy teologie pro studenty neteologických oborů:

Teologie je pramenem moudrosti a radosti, který nemá být vyhrazen pouze seminaristům, kněžím a zasvěceným lidem. Její studium může mnohé lidi posílit v jejich víře a bezpochyby z nich učinit odvážné a přesvědčivé apoštoly,

loučil se Benedikt XVI. s francouzskými biskupy při dnešní audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.