Kardinál Tauran na otevření Centra pro dialog krále Abduláha

27.11.2012 

Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog se včera večer účastnil otevření Centra pro mezináboženský a mezikulturní dialog krále Abdullaha bin Abdulazize v hlavním městě Rakouska. V tomto centru založeném za podpory Rakouské a Španělské vlády má svého pozorovatele také Apoštolský stolec. Kardinál Jean Louis Tauran ve své stručné promluvě přijal iniciativu saúdskoarabského krále jako „další příležitost k dialogu o mnoha tématech, mezi něž patří základní lidská práva, zejména náboženská svoboda ve všech jejích formách a pro každého člověka a každé společenství kdekoliv“.

V této souvislosti je vám zřejmé, že Svatý stolec je obzvláště vnímavý k osudům křesťanských společenství v zemích, kde tato svoboda není odpovídajícím způsobem zaručena. Informace, nové iniciativy, očekávání a snad i nedostatky, dojdou naší pozornosti. Bude tedy úkolem tohoto Centra - a tam, kde je to možné, také ve spolupráci s ostatními organizacemi - ověřovat jejich autenticitu a jednat konsekventně, aby naši současníci nebyli zbaveni světla a nabídek, které podává náboženství ku štěstí každé lidské bytosti.

Věřící se musí zasazovat o všechno, co lidské osobě usnadňuje její materiální, morální a náboženské aspirace, řekl dále kardinál Tauran a vyjmenoval tři požadavky: 1. respekt vůči druhému v jeho specifičnosti, 2. objektivní znalost náboženské tradice každého, zejména prostřednictvím výchovy a 3. spolupráci v tom, aby se naše putování k Pravdě uskutečňovalo ve svobodě a pokoji.

Kardinál Tauran v závěru přislíbil spolupráci katolické církve a slovy Benedikta XVI. pronesenými před rokem v Beninu: „Církev nabízí svůj specifický vklad. Svou přítomností, modlitbou a rozmanitými skutky milosrdenství, zvláště na poli výchovy a zdravotnictví si přeje nabízet to nejlepší, co má. Chce projevit svou blízkost tomu, kdo se ocitl v nouzi, tomu, kdo hledá Boha” (18. listopadu 2011).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.