Benedikt XVI. : Učme se od světců lásce k církvi

26.11.2012 

Benedikt XVI. dnes v aule Pavla VI. přijal kardinály, jmenované při sobotní konzistoři, společně s jejich rodinami a krajany. Papež ve svém krátkém čtyřjazyčném pozdravu připomněl, že dnešní rodinné setkání následuje po dvou dnech intenzívní modlitby a církevního společenství, které má být znamením naděje pro všechny národy.

Kardinálové jsou povoláni, aby s papežem zvláštním způsobem sdíleli starost o univerzální církev. Na jasnou barvu jejich roucha bylo tradičně pohlíženo jako na závazek bránit Kristovo stádce až k prolití vlastní krve. Noví kardinálové na sebe nyní berou břímě svého úřadu. Doufám, že je budete podporovat svými modlitbami v jejich úsilí prosazovat společně s římským pontifikem svatost, společenství a pokoj církve v celém světě,

řekl Benedikt XVI. a obrátil se poté k přítomným blízkovýchodním poutníkům:

Prostřednictvím kardinálského jmenování patriarchy Boutrose Raïho bych rád povzbudil křesťany žijící na Blízkém východě, pro které musí být zaručen svobodný život víry. Opětovně vyzývám k míru v této oblasti. Církev podporuje veškeré úsilí vedoucí k pokoji ve světě, který se nikdy neuskuteční, nebude-li se zakládat na skutečnému respektu vůči druhému.

Další slova Svatého otce patřila poutníkům z Kolumbie. Papež je ujistil svou modlitbou za spravedlnost a smíření v jejich zemi. Závěrečné přání pak bylo adresováno všem šesti novým členům kardinálského sboru:

S důvěrou a silou pokračujte ve svém duchovním a apoštolském poslání, s pohledem upřeným na Krista. Upevněte svoji lásku k církvi, které se můžeme naučit od svatých. Světci jsou nejdokonalejším ztělesněním církve – milovali ji, dávali se utvářet Kristem a vynaložili svůj život, aby všechny lidi osvítil jas Kristova světla, které září na tváři církve (Lumen gentium),

loučil se Benedikt XVI. při dnešní audienci pro nové kardinály a jejich doprovod.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.