Makedonský prezident a předseda bulharského parlamentu ve Vatikánu

24.5.2004 

Podle pravoslavného kalendáře připadá na dnešek svátek sv. Cyrila a Metoděje. Při té příležitosti byli ve Vatikánu přijati ve dvou audiencích dnešního dopoledne prezident Makedonie a předseda bulharského parlamentu.

Nový prezident Makedonie, Branko Crvenkovski, nedávno vystřídal v nejvyšším úřadě Borise Trajkovskiho, který tragicky zahynul při leteckém neštěstí 26. února letošního roku. Svatý otec ve své promluvě ocenil, že země nastoupila cestu pokoje a smíření. ?Dialog a úsilí o harmonii dovolí vynaložit všechny lidské a duchovní zdroje na materiální i morální pokrok vašeho národa, v duchu plodné spolupráce se sousedními zeměmi.? zaznělo v papežském projevu. Jan Pavel II. dále vyjádřil naději, že se Makedonie stane právoplatným členem spojené Evropy, ?ve které se každý národ bude cítit jako ve svém domově a bude plně oceněn.?

Druhá audience patřila Bulharské delegaci, vedené předsedou parlamentu, Ogňanem Gerdikem. Zvláštní pozdrav adresoval Jan Pavel II. bulharskému pravoslavnému patriarchovi, Maximovi a členům Svatého synodu tamní pravoslavné církve. ?Ať příklad svatých bratří ze Soluně provází úsilí o upevnění duchovních hodnot, které daly milovanému bulharskému národu identitu a sílu? ? popřál Svatý otec bulharské delegaci. Vyjádřil rovněž naději, že Bulharsko uskuteční své legitimní aspirace a že jeho mnohasetletá kulturní a duchovní tradice sehraje svou roli budování Evropy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.