Benedikt XVI. slavil eucharistii se šesti novými kardinály

25.11.2012 

O dnešní slavnosti Krista Krále se v bazilice svatého Petra konala eucharistická liturgie, kterou slavil Benedikt XVI. společně se šesti novými kardinály, které včera jmenoval. Benedikt XVI. ve své homilii řekl:

Je zřejmé, že Ježíš nemá žádnou politickou ambici. Po rozmnožení chlebů jej lid nadšený zázrakem chtěl prohlásit králem, aby vyvrátil římskou moc a ustavil nové politické království, které mělo být oním tolik očekávaným Božím královstvím. Ježíš však ví, že Boží království je zcela jiného druhu, nezakládá se na zbraních a násilí. Rozmnožení chlebů se tak na jedné straně stává znamením Jeho mesiášství, ale na druhé představuje v Jeho působení také určitý předěl. Od tohoto momentu je stále zřetelnější cesta na kříž. Tam, ve svrchovaném úkonu lásky zazáří slíbené království, Boží království. Zástup však nechápe, je zklamán, a Ježíš vystupuje na horu, aby se modlil (srov. Jan 6,1-15). V podání o Umučení vidíme, že i učedníci, přestože spolu s Ježíšem žili a naslouchali Jeho slovům, mysleli také na politické království, založené silou. V Getsemanech Petr vytasil meč a začal bojovat, ale Ježíš ho zastavuje (srov. Jan 18,10-11). Nechce být hájen zbraněmi a násilím, nýbrž zdánlivou slabostí lásky, která dává život. Boží království je naprosto odlišné od pozemských království.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Před polednem se na Svatopetrském náměstí sešlo přibližně 30 tisíc lidí, které pak z okna apoštolského paláce oslovil Svatý otec:

Církev dnes slaví Našeho Pána Ježíše Krista, Krále veškerenstva. Tato slavnost je zasazena na konec liturgického roku, shrnuje v sobě tajemství Ježíše, „prvorozeného z mrtvých a panovníka nade všemi pozemskými vládci“ (Colletta, rok B) a rozšiřuje náš pohled na plné uskutečnění Božího království, až bude Bůh všechno ve všem (srov. 1 Kor 15,28). Svatý Cyril Jeruzalémský říká: „Nehlásáme jenom první Kristův příchod, ale také ten druhý, mnohem krásnější než první;… při prvním byl podroben pokoření kříže, při druhém bude obklopen zástupem andělů a oslavován“ (Catechesis XV, Illuminandorum, De secundo Christi adventum), Celé Ježíšovo poslání a obsah jeho poselství spočívají v hlásání Božího království a uskutečňují ho mezi lidmi skrze znamení a zázraky. „Avšak – jak připomíná Druhý vatikánský koncil – především se království projevuje přímo v osobě samého Krista“ (Lumen gentium, 5), který jej ustanovil svojí smrtí na kříži a zmrtvýchvstáním, kterým se zjevil jako Pán a Mesiáš, věčný Velekněz. Toto Kristovo království je svěřeno církvi, která je jeho „zárodkem“ a „počátkem“ a má za úkol jej ohlašovat a šířit mocí Ducha svatého mezi všemi národy (srov. ibid.,) Na konci stanoveného času Pán odevzdá království Bohu Otci a představí mu všechny ty, kteří žili podle přikázání lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před modlitbou Anděl Páně je

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.