Nehlásáme jen první Kristův příchod, ale i ten druhý, krásnější

25.11.2012 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Církev dnes slaví Našeho Pána Ježíše Krista, Krále veškerenstva. Tato slavnost je zasazena na konec liturgického roku, shrnuje v sobě tajemství Ježíše, „prvorozeného z mrtvých a panovníka nade všemi pozemskými vládci“ (Colletta, rok B) a rozšiřuje náš pohled na plné uskutečnění Božího království, až bude Bůh všechno ve všem (srov. 1 Kor 15,28). Svatý Cyril Jeruzalémský říká: „Nehlásáme jenom první Kristův příchod, ale také ten druhý, mnohem krásnější než první;… při prvním byl podroben pokoření kříže, při druhém bude obklopen zástupem andělů a oslavován“ (Catechesis XV, Illuminandorum, De secundo Christi adventum), Celé Ježíšovo poslání a obsah jeho poselství spočívají v hlásání Božího království, které uskutečňuje mezi lidmi skrze znamení a zázraky. „Avšak – jak připomíná Druhý vatikánský koncil – především se království projevuje přímo v osobě samého Krista“ (Lumen gentium, 5), který jej ustanovil svojí smrtí na kříži a zmrtvýchvstáním, kterým se zjevil jako Pán a Mesiáš, věčný Velekněz. Toto Kristovo království je svěřeno církvi, která je jeho „zárodkem“ a „počátkem“ a má za úkol jej ohlašovat a šířit mocí Ducha svatého mezi všemi národy (srov. ibid.,) Na konci stanoveného času Pán odevzdá království Bohu Otci a představí mu všechny ty, kteří žili podle přikázání lásky.

Drazí přátelé, všichni jsme povoláni prodlužovat spásonosné dílo Boha konverzí k evangeliu a rozhodným následováním onoho Krále, který nepřišel, aby mu bylo slouženo, ale aby sám sloužil a vydal svědectví pravdě (srov. Mk 10,45; Jan 18,37). V této perspektivě vybízím všechny k modlitbě za šest nových kardinálů, které jsem včera jmenoval, aby je Duch svatý posiloval ve víře a lásce a naplnil je svými dary, aby žili svoji novou odpovědnost jako své další odevzdání se Kristu a Jeho království. Tito noví členové kardinálského kolegia dobře prezentují všeobecnou dimenzi církve: jsou pastýři církve v Libanonu, v Indii, v Nigérii, v Kolumbii a na Filipínách, a jeden z nich je již dlouho ve službách Svatého stolce.

Prosme Nejsvětější Pannu, aby ochraňovala každého z nich i věřící svěřené jejich službě. Panna Maria kéž nám pomáhá žít přítomný čas v očekávání Pánova návratu, odhodlaně prosme Boha: „Přijď království tvé“ a konejme ony skutky světla, které nás přibližují stále více k nebi, s vědomím, že v souživých událostech dějin Bůh nadále buduje svoje království lásky.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.