Benedikt XVI.: Reedukace je plným smyslem spravedlivého věznění

22.11.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci 200 účastníků 17. Konference generálních ředitelů vězeňských služeb Rady Evropy, která se v těchto dnech (22.-24.11.) koná v Římě. Papež zdůraznil především to, že vězení má „zahrnovat nápravně-výchovnou“ a nikoli jen trestní dimenzi, protože spravedlnost má vždycky dbát na důstojnost člověka.

Témata trestních postihů jsou neustále ve středu pozornosti veřejného mínění a vlád, zvláště v době, kdy ekonomické a sociální rozdíly a rostoucí individualismus živí kořeny kriminality. Existuje však tendence omezovat debatu pouze na legislativní moment trestního zákona, postihů a soudního procesu… Menší pozornost je věnována způsobům výkonu vězeňského trestu, ve vztahu k němuž musí být parametru „spravedlnost“ přiřazen respekt k důstojnosti a právům člověka.

Ani tento aspekt, pokračoval Svatý otec, však nelze považovat za dostatečný. Je totiž třeba zasadit se o účinnou výchovu dotyčného, které je třeba ve vztahu k jeho důstojnosti a k jeho opětovnému zařazení do společnosti.

Pokud k tomu nedojde, spravedlnost není uskutečněna v plném smyslu. V každém případě je však třeba usilovat o to, aby se věznění, které nedostojí své nápravně-výchovné funkci, nestalo trestem, který mravům spíše odnaučuje a paradoxně tak zvyšuje společenskou nebezpečnost vězněného.

Proto je velmi důležité, řekl dále Benedikt XVI., aby byla vězněným poskytována také duchovní a evangelizační pomoc, schopná probudit v nich ty nejušlechtilejší a nejhlubší rysy, nadchnout je pro život a vzbudit touhu po kráse, jež je vlastní tomu, kdo v sobě objevil nesmazatelný obraz Boží.

V jistotě, že obnova je možná, může vězeňská služba přijmout funkci reedukace a stát se pro vězněného příležitostí k tomu, aby zakusil Velikonoční tajemství, které vítězí nad každým zlem.

řekl Benedikt XVI. na závěr setkání s představiteli vězeňských služeb 42 zemí Rady Evropy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.