Statisícové manifestace za práva dětí ve Francii

19.11.2012 

Od pátku do neděle se v několika francouzských městech konaly masové protesty za práva dětí, to znamená proti vládnímu návrhu zákona takzvaného manželství pro všechny, který klade na stejnou úroveň s manželstvím soužití homosexuálních párů a jejich právo adoptovat děti, a zároveň má odstranit z úředních formulářů pojmy matka a otec. Statisíce lidí bez rozdílu náboženské a etnické příslušnosti manifestovalo zejména v Paříži, ale také v Lyonu, Marseille, Toulus, Nantes a Rennes proti zákonu, který navrhnul prezident Hollande a nyní míří do parlamentu. Pro Vatikánský rozhlas o tom hovořil biskup ze Saint-Claude, mons. Vincent Jordy:

Podíváme-li se pozorně na postoje, které byly vyjádřeny jednotlivými francouzskými biskupy, zaznamenáme, že argumenty, které užívají, se zakládají pouze na rozumu. Konstatuje se v nich nejprve, že zákon má změnit definici manželství jen kvůli 2,5% obyvatel. Za druhé má zavést naprosto netolerovatelné diskriminace. Je třeba se ptát: na základě jakého kriteria se bude rozhodovat o tom, že děti budou adoptovány dvěma muži či dvěma ženami anebo mužem a ženou? Uvědomují si vůbec zodpovědní činitelé, jaké problémy přinese dětem takový zásah do jejich života? A to nemluvím o problémech pouze psychologických, které už byly dětskými psychiatry zaznamenány, ale také o problémech právních. Domnívám, že je zde zapotřebí krajní opatrnosti.

Biskupové Francie tedy postavili proti navrhovanému zákonu výlučně rozumové důvody?

Stále více se stává zřejmým, že církev je dnes patrně poslední západní institucí, která brání rozum. Ne náhodou nejsme v této debatě osamoceni. Do ulic nevyšla jenom katolická církev. Totéž učinili příslušníci jiných náboženství a dokonce i některé státní instituce jako Národní nadace pro pomoc dětem (Caisse d´allocation familiale) a svůj odpor proti navrhovanému zákonu vyslovila také Francouzská asociace adoptovaných… To znamená, že netvoříme nějakou biblickou, ba ani náboženskou frontu. Je to především zdravý rozum a logika, která nás vede k tomu, abychom se vyjádřili. Jak říkával Descartes, zdravý rozum je na světě sdílen nejvíce. Nestačí však jenom mít zdravý rozum, ale také jej umět užívat. Tak začíná Kartesius svoji Rozpravu o metodě, kterou by si někteří měli znovu přečíst.

Manifestace tedy nebyly organizovány francouzskými biskupy?

Biskupové v tom nepodnikli nic. Přibližně sedmdesát z nich však zveřejnili svůj názor na návrh dotyčného zákona, přičemž vyjádřili svůj nesouhlas, včetně důvodů. Žádali širší diskusi. Učinili jsme to, co jsme jakožto pastýři měli učinit. Objasňovali jsme a žádali vysvětlení, napomohli jsme debatě a vyzvali k modlitbě. Církev se neskládá z biskupů, kněží a trvalých jáhnů. Církev je společenstvím pokřtěných, kteří nacházejí sami sebe ve víře, kterou vyznávají, a tato víra je činorodá. Poskytujeme službu lidství a lidem. Existuje tedy možnost manifestovat, možnost psát politikům, obrátit se na média, existuje katolické veřejné mínění, které má povinnost se projevit.

Říká francouzský biskup Vincent Jordy v souvislosti s víkendovými demonstracemi, kterých se v Paříži a dalších městech účastnily statisíce lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.