Křesťané z Jeruzaléma referují o útoku na Svaté město

19.11.2012 

Šestým dnem pokračuje izraelská ofenzíva v pásmu Gazy, která přinesla téměř devadesát obětí na lidských životech, z toho tři na izraelské straně. Jedna z palestinských raket dopadla dokonce na Jeruzalém. O smutné premiéře pro Svaté město hovoří bratr Nikodemus Schnabel z benediktinského opatství Dormitio na Siónu:

Nemohl jsem tomu uvěřit. Slyšeli jsme sice sirény, avšak domnívali jsme se, že jde o šabatové sirény. Tento signál ale zněl jinak a kromě toho příliš pozdě. Nicméně to byl ojedinělý jev. Jinak je tomu v Tel Avivu nebo na jihu Izraele, kde je poplach už týdny a měsíce na denním pořádku. Jeruzalém byl vždy zakázaným cílem, a proto se domnívám, že šlo o nedopatření. Nedovedu se představit, že by někdo namířil raketu na Chrámovou horu, a to ani to nejradikálnější uskupení z pásma Gazy,

doufá německý řeholník ze sionského benediktinského opatství. V samém pásmu Gazu se – podle údajů latinského jeruzalémského patriarchátu – zatím izraelské bomby vyhnuly křesťanským cílům. Tamní řeholníci pokračují ve své službě, stejně jako katolická Charita poskytuje asistenci stovkám zraněných.

Charita v tomto okamžiku udržuje kontakt s nemocnicemi a dodává jim potřebný zdravotnický materiál. V pásmu Gazy máme mobilní zdravotnické středisko, které může dojet do šesti různých míst v oblasti. Obrátili jsme se s urgentní výzvou na celou charitní síť a žádáme především o dodávky léků, abychom mohli pokračovat v naší práci.

uvedla pro mikrofony Vatikánského rozhlasu ředitelka jeruzalémské Charity, Claudette Habeschová. Z dosavadních devíti set zraněných je přitom asi třetina dětí:

Děti v této oblasti zažívají trvalé trauma. Charita zahájila asistenční program zejména pro ty z nich, které při bombardování utrpěly amputaci končetin. Spolupracujeme s firmou, která pro ně vyrábí protézy. Samozřejmě nezajišťujeme jenom protézy, ale prostřednictvím našich sociálních asistentů tyto děti doprovázíme. Podporujeme také jejich matky, které jsou hluboce otřeseny,

telefonuje z Jeruzaléma ředitelka tamní Charity.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.