Mezinárodní kongres o námořní pastoraci a apoštolátu

19.11.2012 

Po třech desetiletích vatikánská synodní aula opětovně hostí mezinárodní kongres, věnovaný apoštolátu na moři. Dvacátý třetí ročník konference pořádané Papežskou radou pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov si připomíná devadesáté výročí podepsání prvních stanov námořního apoštolátu papežem Piem XI. (17.4.1922). A ve zřejmé kontinuitě s nedávným biskupským synodem chce hledat nové možnosti, jak hlásat evangelium mezi námořníky a rybáři. Sektor námořní dopravy dnes zaměstnává více než milion pracovníků, šedesát procent z nich jsou křesťané, řekl naší rozhlasové stanici kard. Antonio Maria Veglió:

Přestože největší počet námořníků dosud pochází stále z Filipín, novým jevem je přítomnost zhruba tří set tisíc ruských a ukrajinských zaměstnanců námořní přepravy. Znamená to, že musíme zaměřit naši pozornost na tyto křesťany východních katolických obřadů, členů pravoslavné církve či jiných vyznání. Nesmíme rovněž zapomenout, že lodě mohou kotvit v přístavech, které leží na území muslimských států,“

přibližuje předseda Papežské rady pro migranty zvláštnosti námořní pastorace. Loď při dlouhodobých pobytech může členy posádky vést k odcizení a izolaci, pokračuje kardinál. Vnějším ohrožením jsou pirátství a terorismus, zcela novým fenoménem jsou pak krachující rejdaři, kteří své lodě opouštějí v leckdy vzdálených přístavech, třeba i s celou posádkou na palubě.

Mohu s hrdostí říci, že právě v těchto případech zasahují naše střediska apoštolátu, která pod názvem „Stella Maris“ fungují v mnoha světových přístavech. Poskytují asistenci, kontaktují domovské země či odborové organizace. Námořníci o nich hovoří jako o „domově daleko od domova“. Kromě materiální pomoci v těchto centrech nacházejí rodinnou atmosféru, psychologickou a náboženskou podporu, úctu ke každému člověku bez rozdílu.

Vatikánský kongres se zaměří také na pastoraci v oblasti rybolovu, která zaměstnává více než 36 milionů lidí a patří k nejrizikovějším pracovním odvětvím, uzavírá pro kard. Antonio Maria Veglió.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.