Argentina má novou blahoslavenou

17.11.2012 

V městě Pergamino, vzdáleném asi dvě stě kilomentrů od Buenos Aires, dnes kard. Angelo Amato zastupoval Svatého otce při beatifikaci řeholnice Marie Crescencie Pérezové. Členka kongregace založené italským světcem sv. Antonínem Gianellim (Dcery Nejsvětější Panny Marie ze zahrad – Congregatio Filiarum Mariae Sanctissimae ab Horto – odvozujících své jméno od mariánského zjevení na předměstí města Chiavari a následně vystavěné barokní katedrály, známého poutního místa v italském kraji Ligurie) žila v první polovině dvacátého století. Prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení ji představil v rozhovoru pro naši rozhlasovou stanici:

Ve svém beatifikačním dekretu Svatý otec označuje sestru Marii Crescencii jako řeholnici, která žila evangelijní lásku v prostotě, pokoře a laskavosti. Jejími charasterickými rysy byla vyrovnanost a radost. Lidé ji nazývali “Sestra Něha” (Sor Dulzura). Její současníci vyprávějí, že všechny sestry z kongregace byly přívětivé, avšak dobrota sestry Marie Crescencie byla výjimečná. Tato vlídnost se samozřejmě opírala o živou, neotřesitelnou a činnou víru. A z víry čerpala její neúnavná práce a apoštolát. Byla velkorysá k těm nejmenším a nejchudším. Toho, kdo nemohl zaplatit léky či potraviny, vždy obdarovala. Chudým dětem, které měly jít k prvnímu svatému přijímání, obstarávala oblečení, knihy a růženec, aby také ony zažily slavnost. Říkávala, že Kristus se skrývá v chudých a trpících.

Marie Angelica Perézová se narodila na sklonku devatenáctého století (17.2.1897) jako páté z jedenácti dětí španělských emigrantů. Pocházela z chudé, avšak silně věřící rodiny, ze které vzešla další čtyři duchovní povolání. V deseti letech vstoupila do koleje sester gianellinek (Institut Hogar de Jesús v Pergaminu). Kongregace Dcer Nejsvětější Panny Marie se stává její druhou rodinou – do noviciátu vstupuje v osmnácti letech a přijímá řeholní jméno sestra Marie Crescencie. V následujícím období pracuje v různých školách a kolejích své kongregace a v roce 1924 skládá věčné sliby. Až do konce dvacátých let minulého století působí v tuberkulózní léčebně v Mar del Plata na argentinském pobřeží. Stará se tu o dětské pacienty, které připravuje na přijetí svátosti eucharistie. Posledním místem jejího života se stala nemocnice v chilském Vallenaru. Zde také umírá v pětatřiceti letech v důsledku nákazy plicní tuberkulózou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.