Kardinál Sarah bilancuje svoji blízkovýchodní misi

15.11.2012 

Kardinál Robert Sarah se při své blízkovýchodní misi setkal se syrskými uprchlíky i těmi, kdo jim pomáhají – katolickými charitami. Naše rozhlasová stanice jej po příjezdu z Libanonu požádala, aby zhodnotil svou návštěvu.

Setkal jsem se s libanonský prezidentem, který tuto iniciativu Svatého otce ohodnotil jako pokračování jeho zářijové návštěvy. Také tamní církev ocenila papežův záměr zjistit přímo na místě, jak můžeme konkrétně pomoci. Byl jsem otřesen podmínkami v uprchlických táborech, kde není voda ani elektrický proud. Většina uprchlíků jsou syrské ženy a děti. Chybí potraviny, léky, voda a ošacení. Libanonská charita se snaží zajistit alespoň nejnutnější pomoc. Při koordinačním setkání blízkovýchodních charit jsme dali přednost Sýrii – tamní charita dostala z daru Benedikta XVI. a synodních otců částku sedmi set tisíc dolarů. Zbývajících tři sta tisíc dolarů si rozdělily charity v Turecku, Libanonu, Jordánsku a Iráku.

Předseda Papežské rady Cor Unum vyzývá k dalším donacím pro zničenou zemi. Křesťany, se kterými se kardinál Sarah setkal, však více než hmotná nouze znepokojuje, že budou vydáni napospas islámskému fundamentalismu.

Křesťané se velice obávají tohoto možného vývoje. Dávají přednost tomu, aby v táborech nebyli registrováni. Usilují o přijetí ve farnostech nebo rodinách. Někteří mi vyprávěli o tom, jak byli týráni. Strach však nemají pouze uprchlíci, nýbrž také církev. Bojí se, že zanedlouho už v oblasti nebude ani jeden křesťan,

řekl Vatikánskému rozhlasu kard. Robert Sarah po svém návratu z Blízkého východu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.