Mezinárodní sympozium „Nemocnice jako místo evangelizace, její lidské a duchovní poslání“

13.11.2012 

U příležitosti probíhajícího Roku víry pořádá Papežská rada pro pastoraci zdravotníků ve dnech 15. – 17. listopadu mezinárodní sympozium na téma „Nemocnice jako místo evangelizace, její lidské a duchovní poslání“. Třídenní kongres, kterého se účastní představitelé církve, vědeckého výzkumu, lékařské a zdravotnické praxe a dobrovolníků z pěti kontinentů, představil na dnešní tiskové konferenci předseda zmíněné papežské rady arcibiskup Zygmunt Zimowski: „Jděte, učte a uzdravujte nemocné – takové je Ježíšovo poslání, na kterém stojí dvě základní a vždy aktuální aktivity Jeho církve: zvěstování Slova a péče o nemocné.

Zatímco industrializované země, řekl dále arcibiskup Zimowski, se musejí vyrovnávat s úspornými opatřeními, které si ve zdravotnictví žádá ekonomicko-finanční krize, a je v nich zapotřebí střežit spíše katolickou identitu nemocnic, související s úctou k životu při jeho početí a na jeho sklonku, v zemích třetího světa přetrvává vážný nedostatek léků a základní zdravotní péče:

Často tam lidé umírají kvůli nedostatku léků, které stojí pár dolarů, jako je tomu např. při onemocnění malárií.

Chybí také základní diagnostické vybavení a specializovaný lékařský a zdravotnický personál. Ve světě existuje celkem 120 tisíc (katolických) zdravotnických zařízení od velkých poliklinik až po zdravotní střediska v těch nejvzdálenějších oblastech planety.

To málo, co mají k dispozici takovéto lazarety v nejchudších zemích – a to bych rád zdůraznil – je užíváno ve prospěch obyvatelstva bez jakéhokoli rozdílu náboženské či etnické příslušnosti, jak tomu učí Boží Slovo, církevní učení i samotné dějiny misií.

Více než 600 účastníků sympozia ze 60 zemí přijme v sobotu na zvláštní audienci Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.