Benedikt XVI. o liturgické hudbě

10.11.2012 

Chtěl bych poděkovat za vaši vzácnou službu. Hudba, kterou interpretujete, není pouhým doplňkem či přikrášlením liturgie. Je sama o sobě liturgií,

řekl dnes v poledne Benedikt XVI. členům chrámových sborů z celé Itálie, kteří přijeli do hlavního města na celonárodní setkání své sdružující Asociace sv. Cecílie pro sakrální hudbu. Svatý otec poprvé za svůj pontifikát přijal na zvláštní audienci ve vatikánské aule Pavla VI. šest tisíc sboristů, kteří zítra doprovodí dopolední nedělní liturgii ve Svatopetrské bazilice. Na dvou svědectvích, vzdálených půldruhého tisíciletí, Svatý otec ilustroval schopnost sakrální hudby vzbudit víru a dále ji předávat. K obrácení sv. Augustina nepochybně přispěla zpívaná ambroziánská liturgie, poukázal Benedikt XVI.:

Jestliže víra se rodí nasloucháním Božímu slovu, které skrze smyslové vnímání proniká do srdce a mysli, hudba a zpěv mohou nesporně posílit sdělení žalmů a biblických zpěvů. Sv. Augustin ve svém spisu O hudbě tvrdí, že při zpívané liturgii nevyhledává pouhý pocitový požitek, nýbrž zakouší, jak hudba a zpěv napomáhají přijmout Boží slovo a zažít zdravé pohnutí.

Bohoslužebný zpěv, vázaný na slova liturgie, tvoří nezbytnou součást liturgie, citoval Svatý otec koncilní konstituci Sacrosanctum Concilium (kap. VI). Nikoliv jako estetický prvek, nýbrž jako nástroj k oslavě Boha a posvěcení věřících (tamtéž). Sakrální hudba tudíž může vést rovněž k odhalení mystéria víry, jak dokládá známá konverze francouzského literáta Paula Claudela. Nehledě na slavné osobnosti se liturgický zpěv může dotknout každého jednotlivce, zdůraznil papež:

A zde vám, drazí přátelé, náleží důležitá role. Vynasnažte se, abyste zlepšili kvalitu liturgického zpěvu. Bez obav zachraňte a zhodnoťte nesmírné hudební bohatství církve, které nachází své vrcholné vyjádření v gregoriánském chorálu a polyfonii, jak potvrzuje II. Vatikánský koncil (srov. Sacrosanctum Concilium, 116). Máte dar zpěvu, který může při liturgických obřadech rozeznít srdce mnoha lidí,

vyzval Benedikt XVI. členy chrámových schol z celé Itálie v závěru dnešní audience.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.