Audience pro generální shromáždění Interpolu

9.11.2012 

Lidstvo dnes trpí opakovaným porušováním práva a zákonnosti, které v mnoha případech výusťuje do násilí a zločinu, zahájil Benedikt XVI. svou promluvu při zvláštní audienci pro členy Interpolu. Zhruba tisícovka účastníků římského plenárního zasedání této největší policejní světové organizace si přišla Svatého otce poslechnout do vatikánské auly Pavla VI.

Jsme si vědomi, že násilí v dnešní době nabývá nových forem. Na konci takzvané studené války mezi Východem a Západem sice povstala velká naděje, zejména tam, kde institucionalizované politické násilí bylo ukončeno mírovým hnutím, požadujícím svobodu národa. Přestože se zdá, že ubývá ozbrojených konfliktů, kriminalita se naopak rozvíjí. Stává se tak nebezpečným jevem, že hrozí destabilizace společnosti a někdy vystavuje zkoušce i samu státní nadvládu,

pokračoval Benedikt XVI. ve své řeči, pronášené ve čtyřech oficiálních jazycích mezinárodní mezivládní organizace, která sdružuje 188 členských států. Vatikán přistoupil k Interpolu před pěti lety. Nejzávažnějším druhem kriminality je terorismus a organizovaný zločin, upozornil poté papež.

Tyto zločiny přestupují morální bariéry, které civilizace postupně vystavěla, a zavádějí nové formy barbarství, popírající člověka a jeho důstojnost.

Násilí, vystupující pod různými tvářemi, je vždy nepřijatelné, neboť člověka vážně zraňuje a uráží, poukázal Svatý otec. Potírání zločinnosti se musí odehrávat v rámci morálních pravidel a právního státu, připomněl.

Boj proti násilí musí samozřejmě omezit zločin a bránit společnost, avšak musí také směřovat k nápravě pachatele, který nepřestává být lidskou bytostí s nezcizitelnými právy. Společnost jej nesmí vyloučit, nýbrž navrátit na správnou cestu.

Z tohoto důvodu se práce v policejně-kriminální oblasti nesmí vyčerpat v pouhých represívních zásazích, byť nutných a oprávněných, řekl papež. Je nutno analyzovat důvody, které ke zločinu vedly, a hledat je zejména v sociální vyloučenosti či materiálním nedostatku.

Odpověď na násilí a zločin tudíž nelze výlučně přesunout na pořádkové síly. Vymýcením zločinu se musí zabývat celá společnost – rodiny, pedagogické instituce včetně škol a církví, sdělovací prostředky a všichni jednotliví občané. Každý z nás je zodpovědný za budoucí spravedlnost a pokoj. Děkuji, že jste přišli, ať vám Pán žehná!

Zakončil Benedikt XVI. v arabštině svou promluvu pro účastníky 81. generálního shromáždění Interpolu, které v těchto dnech hostilo italské hlavní město.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.