Americký episkopát k prezidentským volbám

6.11.2012 

Amerika volí svého prezidenta. Vzhledem k vyrovnaným šancím obou kandidátů může hlas katolíků rozhodnout o výsledku voleb. Představují totiž jednu čtvrtinu elektorátu. Katolíci ovšem nejsou sourodou skupinou. Jejich politické preference jsou různé. Například pro stále početnější řady Latinoameričanů jsou nejpodstatnější sociální zákony a reforma zákona o přistěhovalcích. Proto preferují spíše Baracka Obamu.
Široké echo měl v katolických kruzích nedávný spor episkopátu s Obamovou administrativou. Jak ukazují průzkumy, většina katolíků sdílí obavy biskupů ohledně garancí svobody svědomí, které se stávající prezident snaží omezit. K tomu, aby věřící volby nepodceňovali, vybídl také předseda episkopátu USA, kard. Timothy Dolan:

Každý se podle svého postavení má účastnit budování společného dobra. Nakolik je to možné, všichni občané by se měli aktivně účastnit veřejné života – tak to učí katechismus. Proto je naší povinností jak účast na volbách, tak následné vyžadování, aby politici plnili své předvolební sliby. Jako občané a věřící lidé usilujeme o obranu náboženské svobody. Snažíme se také ovlivňovat politiky, aby stále více respektovali důstojnost nenarozených, chudých, vyobcovaných, přistěhovalců, nemocných a starých. Katolická církev má tedy sehrát významnou roli v politickém životě tohoto národa.

Americký episkopát nepodpořil žádného konkrétního kandidáta. Někteří biskupové nicméně připomněli jisté aspekty politiky Baracka Obamy, které jsou s katolickou vírou neslučitelné. Jak ukázaly nedávné průzkumy, katoličtí voliči jsou si vědomi priorit, které jim církev předkládá v souvislosti s volbou. Pro 80% z nich je to především boj s chudobou, pro 60% obrana života a pro 30% amerických katolíků svoboda svědomí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.