Organizovaný zločin zběhle využívá globalizace

6.11.2012 

Poslední desetiletí vynikají dynamismem a všestranným rozvojem trestné činnosti, která je stále rozšířenější a brutálnější. Na plenárním shromáždění Interpolu probíhajícím v Římě, o tom mluvil šéf vatikánské diplomacie.
Arcibiskup Dominique Mamberti upozornil, že svět organizovaného zločinu zběhle využívá globalizace. Svou činnost koordinuje ve světovém měřítku, uzavírá dohody překračující hranice národů, používá rafinovanou technickou výbavu, disponuje velkými finančními rezervami a má tajné společníky ve světě politiky.

Podle šéfa vatikánské diplomacie je tento dynamický rozvoj zločinnosti důsledkem odklonu od objektivních hodnot, které byly předávány v rodině a ve škole. Nyní, když prevence selhala, ocitá se policie a celý veřejný rozměr spravedlnosti před nesnadným úkolem bojovat s brutálními zločiny. Povstávají z toho dilemata jak v boji s takovým protivníkem, ve stavu vysokého rizika a napětí, zachovat základní zásady právního státu – přiznal arcibiskup Mamberti. Dodal nicméně, že je nutné vyvarovat se veškerého porušování lidské důstojnosti. Na druhé straně je nutné usilovně pracovat na prevenci, totiž vracet se k objektivním hodnotám, budovat spravedlnost, posilovat roli rodiny a obnovovat školní výchovu – prohlásil vatikánský sekretář pro vztahy se státy na římském zasedání Interpolu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.