Začal druhý proces kauzy Vatileaks

5.11.2012 

Dnes dopoledne začal u vatikánského tribunálu druhý proces v kauze odcizení důvěrných papežských dokumentů. Na lavici obžalovaných zasedl počítačový technik Claudio Sciarpelletti, obviněný z nápomoci trestnému činu krádeže. Zaměstnanec Svatého stolce, avšak nikoliv vatikánský občan Sciarpelletti byl původně předvolán společně s bývalým majordomem Benedikta XVI., Paolem Gabrielem. Oba soudní procesy pak byly na žádost obhajoby odděleny. Zatímco Gabriele byl odsouzen k osmnáctiměsíčnímu trestu, hrozí Sciarpellettimu půlroční odnětí svobody.

Při dnešním stání byly prodiskutovány návrhy a připomínky obhajoby. Sciarpellettiho obhájce vyslovil názor o neplatnosti obžaloby a předvolání k soudu kvůli nesrovnalostem v některých bodech obžaloby. Soud jeho žádost zamítl jako neopodstatněnou. Během druhého slyšení, které bylo stanoveno na sobotu dopoledne, bude vyslechnut obžalovaný i svědek Paolo Gabriele.

upřesnil O. Federico Lombardi tiskový mluvčí Svatého stolce při následném brífinku. Podle tvrzení obhajoby poutal bývalého komorníka Gabrieleho a zaměstnance státního sekretariátu Sciarpellettiho běžný vztah pracovní kolegiality, nikoliv hlubokého přátelství. Podle obhájce, advokáta Gianlucy Benedettiho, byl jeho klient do procesu vtažen na základě anonymního telefonátu ze sekretariátu Svatého stolce, ve kterém byla řeč o častých kontaktech mezi oběma obviněnými. Obhájce také poukázal na více než dvacetiletou pracovní zkušenost svého mandanta, kterou dokázal bezvýhradnou oddanost Svatému stolci.
Ředitel vatikánského tiskového střediska však upozornil, že Sciarpelleti při předběžném výslechu podal tři různé verze výpovědí, které se vzájemně rozcházejí. Zprvu hovořil pouze o pracovních vztazích, později už o soukromých kontaktech.

Obžaloba jej nicméně viní z napomáhání trestnému činu, nikoliv ze spolupachatelství. Při vyšetřování podal rozporné údaje o obálce s dokumenty, kterou vlastnil. Přesnou definici nápomoci trestnému činu přinese probíhající soudní proces. Zcela jistě se však nejedná o spoluvinu, nýbrž napomáhání,

dodal O. Lombardi. Vatikánská stráž zajistila v květnu tohoto roku obálku s důvěrnými dokumenty, uloženou v Sciarpellettiho pracovním stole. Složka obsahovala také pamflet namířený proti veliteli vatikánské stráže, nazvaný „Napoleon ve Vatikánu“. Přestože obálka nesla Gabrieleho jméno s podtitulkem „osobní“, počítačový technik Sciarpelletti nyní tvrdí, že bývalý majordomus už šest let odmítal jakékoliv vztahy s vatikánskou obsluhou počítačové techniky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.