Populární kněz staví chrám pro 100 tisíc lidí

3.11.2012 

Na dušičky se sloužila první mše svatá v největším kostele Brazílie. Chrám P. Marie “Theotokos”, tedy Bohorodičky, v São Paulo bude s to pojmout více než 100 tisíc věřících.

Hlavní loď velechrámu má plochu 8500 metrů čtverečních. Až budou stavební práce dokončeny, bude v kostele místo k sezení pro 80 tisíc věřících, kteří uvidí přímo na oltář. Architekt chrámu, Rui Ohtake, koncipoval 14 nosných pilířů tak, aby pohledu na oltář nezacláněly. Při kostele bude stát čtyřiačtyřicetimetrový kříž vidětelný z mnoha míst města.
Stavebníkem chrámu je P. Marcelo Rossi. Ačkoli různé změny projektu stavbu téměř desetkrát prodražily, velkou finanční pomoc přinesl bestseller tohoto kněze. Kniha nazvaná “Ágape” vydaná v roce 2010 se prodala ve více než osmi milionech exemplářích.

K částečnému zpřístupnění kostela, do kterého se zatím vejde pouze 20 tisíc věřících, došlo z důvodů ryze praktických. Dosud byl totiž P. Rossi nucen platit vysoké sumy za pronájem prostoru schopného pojmout 13 tisíc věřících. Nyní budou tyto prostředky určeny na další stavbu chrámu P. Marie. Jeho dokončení si vyžádá ještě dalších 5 až 6 let.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.