Pravoslavní si připomněli oběti stalinismu

2.11.2012 

Připomínka obětí stalinismu z oblastí bývalého Sovětského svazu se konala na jednom z míst jejich mučednictvím, na polygonu Južnoje Butovo u Moskvy. Pietní připomínka proběhla u příležitosti 75. výročí začátku Stalinova „velkého teroru“.

Akci pod heslem „Hlas paměti“ zorganizoval pravoslavný kněz chrámu Nových ruských mučedníků a vyznavačů, P. Cyril Kaleda, a vědecky-vzdělávací centrum „Butovo“. Za zavražděné na tomto bývalém polygonu NKVD, který fungoval od konce třicátých let minulého století jako popraviště, sloužil zádušní liturgii voskriesenský biskup Savva. V promluvě k účastníkům řekl, že „ti příslušníci NKVD, kteří zabíjeli, mysleli, že si tak zajistí štěstí na zemi, ale sami byli poté zastřeleni na nedalekém polygonu Komunarka“. Mnohé ze zavražděných v Jižním Butově pravoslavná církev už kanonizovala a jako zdůraznil biskup Savva „Ne my se modlíme za ně, nýbrž oni se modlí za nás“. Během ceremonie bylo přečteno více než 20 tisíc jmen a příjmení obětí stalinské genocidy.

Vedoucí pracovník skupiny při Prezidentské radě pro občanské záležitosti a lidská práva, Sergej Karaganov uvedl, že „společnost, která nepamatuje na otce a dědy, nemá budoucnost“ a dodal, že „mnozí naneštěstí nedokáží vzít na vědomí tragickou pravdu, že značná část našeho národa spáchala zločin na jeho druhé části.“

Pietní připomínky se účastnili příbuzní obětí, školní delegace, představitelé sociálních organizací a velvyslanectví Ukrajiny, Německa a Polska.

Připomeňme, že v encyklice Ut unum sint bl. Jan Pavel II. zmiňuje tragické osudy obětí stalinské genocidy a mluví v této souvislosti o „ekumenismu v mučednictví“, který spojil lidi různých národností a vyznání ve společném osudu, v mučednické smrti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.