Vláda Čadu vyhostila katolického misionáře mons. Michele Russa

2.11.2012 

Sdružení katolické mládeže Čadu vybídlo vládu, aby odvolala rozhodnutí vysídlit biskupa Michele Russa. Katolický biskup byl přinucen k opuštění této africké země po té, co v jednom z kázání otevřeně zkritizoval vládu za to, že velké příjmy z ropného průmyslu nevyužívá ke zlepšení životní úrovně obyvatel.

Mladí ze zmíněné organizace vyzvali k obraně vysídleného biskupa představitele všech náboženství i mezinárodní společenství. Jak dodávají, jeho slova se naprosto shodují se skutečností. Připomínají, že vláda se zavázala investovat 70% důchodů z těžby ropy do projektů na zmírnění chudoby, ve skutečnosti ale všechny tyto peníze jdou na armádu a rozšiřování byrokratického aparátu.

Za vysídleného biskupa se postavila také Komise Iustitia et Pax konžského episkopátu. V prohlášení zaslaném do rukou apoštolského nuncia v Čadu připomíná, že vysídlení mnohaletého a zasloužilého misionáře je nespravedlivým gestem, potvrzujícím nedostatek náboženské svobody v zemi a nechuť vlády k jakémukoli dialogu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.