V Gruzii vznikl první katolický kontemplativní klášter

2.11.2012 

V Gruzii vznikl první katolický kontemplativní klášter. Stojí ve městě Achalciche, při kostele P. Marie Růžencové, zrekonstruovaném z ruin. Zatím v něm žijí čtyři italské benediktinky. Jak řekl Vatikánskému rozhlasu apoštolský administrátor na Kavkazu, biskup Giuseppe Pasotto, přítomnost klauzurních sester má pomoci v navázání vztahů s pravoslavnou církví a zároveň být poděkováním za přežití v době komunistického pronásledování:

Jsem přesvědčen, že katolická církev v Gruzii přežila komunismus díky růženci. Ve chvílích, kdy nebyli kněží, se lidé modlili růženec. Když jsem sem přijel, věřící už ani nevěděli, jak probíhá katolická liturgie. Přišli téměř o všechno, ale znali růženec a modlili se ho. Klášter při kostele P. Marie Růžencové je pro nás splněním očekávání a plodem velké práce. Jsme malá církev, takže vybudování kláštera bylo spojeno s velkým úsilím. Vybírali jsme na něj každou první neděli v měsíci. Deset let jsem hledal řád, který by k nám chtěl poslat své sestry. Velmi mi na tom záleželo, protože monastický život je styčným bodem s pravoslavnou církví. Doufám, že se tento klášter stane místem setkání s jinými mniškami“.

Jak připomněl biskup Giuseppe Pasotto, katolická komunita v Gruzii je velmi malá. Čítá zhruba 50 tisíc věřících. Téměř 90% společnosti představují pravoslavní. Navzdory dlouhému pronásledování ze strany komunistického režimu, Gruzíni zachovali hlubokou zbožnost, která je charakteristické také pro tamní katolíky – zdůraznil apoštolský administrátor na Kavkazu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.