Novináři z Iráku navštívili tiskové středisko Svatého stolce

30.10.2012 

Dvacítka iráckých novinářů ze 16 sdělovacích prostředků – zpravodajských agentur, tisku a televize – se v těchto dnech účastní v Římě formačního kurzu, organizovaného italským ministerstvem zahraničních věcí a tiskovou skupinou Adnkronos. Včera navštívili rovněž tiskové středisko Svatého stolce, kde jim jeho ředitel, O. Federico Lombardi, přiblížil vatikánský informační systém.

Irácký tisk směřuje ke stále větší svobodě a odvaze; současně se vytrácí závislost na vládních kruzích, sdělil Vatikánskému rozhlasu jeden ze skupiny, Muamal Majeed Hameed, který pracuje pro iráckou satelitní televizi:

Návštěva tiskového střediska Svatého stolce byla jedinečná. Bylo zajímavé vidět, jak Vatikán dbá na komunikaci rovněž s nekatolickými zeměmi,

dodává irácký novinář: „Již téměř deset let se učíme, jak si vytvářet názor, jak lidem umožnit kritický pohled, protože nyní již nestačí pouze zachovávat nestrannost.“ Iráčtí novináři včera ve vatikánském tiskovém středisku rovněž ocenili zapojení arabštiny do středečních katechezí Svatého otce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.