Mons. Toso: Je nepochopitelné, proč spekulativní finanční transkace nejsou zdaněny

29.10.2012 

„Finanční sektor je potřebný, ale je třeba jej reformovat,“ říká sekretář Papežské rady Iustitia et Pax, mons. Mario Toso v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas. Je nepochopitelné, proč velká část reálné ekonomiky platí daně, zatímco spekulativní finanční sektor nikoli, říká mimo jiné.

Existuje finančnictví dvojí druhu. Dobré a takové, které je odpovědné pouze sobě samému, myslí jenom na sebe a neslouží reálné ekonomice podnikání a rodinám, místním komunitám. Skutečně existuje interesované finančnictví, které chce profitovat v co nejkratší době na všem, i na obecných dobrech jako je voda, životní prostředí. Sociální učení církve vybízí finanční sektor, aby se ve všech svých dimenzích stal opět funkčním nástrojem k lepší produkci blahobytu a rozvoji. Je třeba zabránit tomu, aby jediným motivem finančních investic byly spekulace a snaha profitovat v co nejkratší době (často jde o zlomky sekund), zatímco není brán ohled na dlouhodobé podnikání.

Je na pořadu reforma měnového systému a finančního sektoru ve světovém měřítku?

Jistě, je to zcela nezbytné. Mluvil o tom Benedikt XVI. i Papežská rada Iustitia et Pax a zdá se, že něco se dalo do pohybu. Před několika dny se rozhodlo 11 států EU vykročit cestou zdanění některých finančních transakcí. Papežská rada Iustitia et Pax však navrhuje zdanění všech finančních transakcí z důvodů sociální spravedlnosti. Je nepochopitelné, proč velká část ekonomického světa, značná část reálné ekonomiky je podrobena silnému zdanění, zatímco rozsáhlé oblasti finančního trhu – zejména ty, které se věnují neregulovaným finančním spekulacím – daně platit nemusejí. Také tento sektor by měl přispívat na realizaci obecného blahobytu.

Říká mons. Mario Toso.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.