Nová evangelizace není náš vynález

28.10.2012 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Mší svatou, kterou jsme slavili v bazilice sv. Petra dnes dopoledne, se skončilo 13. zasedání biskupského synodu. Tři týdny, jsme se konfrontovali s novou evangelizaci pro předávání křesťanské víry. Celá církev byla reprezentována a tedy se podílela na tomto snažení, které se s pomocí Boží nemine účinkem. Synod je vždycky a především silným momentem církevního společenství a proto chci společně s vámi všemi poděkovat Bohu, který nám opět dal zakusit krásu být církví a byt jí právě v dnešní době, v tomto světě, takovém jaký je uprostřed tohoto lidstva, jeho soužení a nadějí.

Velmi významným je souběh tohoto synodního zasedání s 50. výročím zahájení Druhého vatikánského koncilu a tím i se začátkem Roku víry. Připomenout si bl. Jana XXIII., Božího služebníka Pavla VI. a zasedání koncilu je nanejvýš vhodné, protože nám to pomůže rozpoznat, že nová evangelizace není náš vynález, ale dynamismus, který v církvi vznikal již od 50. let minulého století, kdy se jasně ukázalo, že i země se starobylou křesťanskou tradicí se staly, jak se říká, „misijním územím“. Tak vyvstal požadavek nového hlásání evangelia v sekularizovaných společnostech s dvojnásobnou jistotou, že totiž na jedné straně jedině On, Ježíš Kristus, je opravdovou novostí, která odpovídá na očekávání člověka každé doby, a na druhé straně, že Jeho poselství si žádá, aby bylo předáváno náležitým způsobem ve změněných sociálních a kulturních kontextech.

Co můžeme říci na závěr těchto intenzivních pracovních dnů? Na jedné straně jsem slyšel a sesbíral mnoho podnětů k reflexi a mnohé návrhy, které se s pomocí sekretariátu synodu a svých spolupracovníků budu snažit utřídit a zpracovat, abych nabídnul celé církvi organickou syntézu a svébytné ukazatele. Lze říci už nyní, že z tohoto synodu vzejde umocněné úsilí o duchovní obnovu samotné církve, aby bylo možné duchovně obnovit sekularizovaný svět. Tato obnova přijde ze znovu objevení Ježíše Krista, Jeho pravdy a Jeho milosti, Jeho tak lidské a zároveň tak božské „tváře“, která vyzařuje transcendentní mystérium Boha.
Svěřme Panně Marii plody právě skončeného zasedání synodu. Ať nás Ona, Hvězda evangelizace, učí a pomáhá nám nést Krista všem, s odvahou a radostí.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.