Papežská komise Ecclesia Dei o stavu jednání s FSSPX

27.10.2012 

Papežská komise „Ecclesia Dei“ vydala prohlášení, ve kterém informuje o současném stavu jednání s Kněžským bratrstvem sv. Pia X. Jak oznamuje, následovníci arcibiskupa Lefébvra v poslední odpovědi (z 6. září 2012) mluví o nutnosti delšího času k reflexi a studiu, aby mohli dát vlastní odpověď na poslední iniciativy Svatého stolce.

Současné stádium diskusí mezi Svatým stolcem a Kněžským bratrstvem je výsledkem tříletého doktrinálního a teologického dialogu, k němuž se společná komise sešla celkem osmkrát, aby debatovala mimo jiné o některých kontroverzních bodech v interpretaci dokumentů II. Vatikánského koncilu. Prohlášení vatikánské komise pro dialog s tradicionalisty dále upřesňuje, že po skončení těchto věroučných rozhovorů bylo možné postoupit k další fázi diskuse, orientované „velkou touhou po smíření Kněžského bratrstva sv. Pia X. s Petrovým stolcem.“

Mezi základními kroky tohoto „pozitivního procesu postupné reintegrace“ zmiňuje prohlášení jednak Motu proprio Summorum Pontificum, které v roce 2007 definovalo liturgii před poslední reformou jako mimořádnou formu jediného římského ritu, a podruhé zrušení exkomunikací v roce 2009.

13. června 2012 papežská komise předala Bratrstvu doktrinální deklaraci společně s návrhem normalizace kanonického statutu v rámci katolické církve.
V současné době Svatý stolec očekává oficiální odpověď představených Kněžského bratrstva na tyto dva dokumenty. "Je pochopitelné, že po třiceti letech rozdělení je třeba času, k hlubšímu posouzení posledního vývoje," dodává vatikánské prohlášení. Ujišťuje také, že Benediktu XVI. jde o zachování jednoty církve a o dlouho očekávané smíření tohoto kněžského bratrstva s Petrovým stolcem, k němuž je nutná trpělivost, pokoj, vytrvalost a důvěra - stojí v prohlášením Papežské komise "Ecclesia Dei".

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.