Benedikt XVI.: umění jako podobenství

26.10.2012 

Světovou premiéru dokumentárního filmu, nazvaného „Umění a víra. Via Pulchritudinis – Cesta krásy“, včera hostila aula Pavla VI. Svatý otec a synodní otcové shlédli sedmdesátiminutový snímek, který vznikl ve spolupráci polské televize TBA, governatorátu městského státu Vatikán a ředitelství Vatikánských muzeí. Producentem dokumentu je velvyslanec Řádu maltézských rytířů u Svatého stolce, Przemyslaw Jan Häuser.

Dokument představuje papežské umělecké sbírky, které jsou, jak podotýkají autoři, „teologií zhuštěnou v obrazech“. Na tento interpretační klíč navázal i Beneditk XVI. ve svém krátkém proslovu, který následoval po projekci filmu.:

Pro mnohé lidi, kteří zavítají do Říma, je návštěva Vatikánských muzeí tím největším – a někdy jediným – kontaktem se Svatým stolcem. Je to tudíž výjimečná příležitost k poznávání křesťanství. Lze říci, že vatikánské umělecké bohatství je jakýmsi podobenstvím, skrze které papež hovoří k lidem ze všech koutů světa, z různých kultur a náboženství, kteří si možná nikdy nepřečtou žádnou jeho promluvu či homilii. Přichází zde na mysl Ježíšova slova učedníkům: vám je dáno tajemství Božího království, ale ostatním, kdo jsou mimo, se všechno předkládá v podobenstvích (srov. Mk 4,10-12). Jazyk umění je jazykem podobenství, jehož zvláštností je všeobecná přístupnost. Via Pulchritudinis – cesta krásy – je schopna vést mysl i srdce do věčnosti, pozdvihnout je až do Božích výšin.

Svatý otec ocenil, že film opakovaně poukazuje na úsilí římských papežů, investované do památkové péče. Upozornil také na renesanci dialogu církve a umělců, kterou dokládá otevření kolekce moderního sakrálního umění ve Vatikánských muzeích.

Umění a víra. Tato dvojice slov doprovází církev a Svatý stolec již dva tisíce let. Dnes je třeba tento vztah ve větší míře docenit a přinášet skrze něj dnešnímu člověku radostnou zvěst o Bohu, který je nekonečná Krása a Láska,

uzavřel Benedikt XVI. Připomeňme, že DVD s dokumentárním filmem v různých jazykových verzích bude k dispozici ve Vatikánských muzeích od listopadu tohoto roku, za cenu necelých 10 euro.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.