Kardinál Pell: Zánik citlivosti pro posvátné je jedním z projevů demence západního světa

25.10.2012 

Nová evangelizace není jen postulátem synodu, ale čímsi konkrétním, co se různými způsoby děje v církvi – domnívá se kard. George Pell, metropolita Sydney. My v Austrálii jsme byli svědky velmi účinné nové evangelizace v podobě Světových dnů mládeže, připomíná australský kardinál:

Světové dny mládeže připomněly většině Australanů radost a štěstí mladých katolíků. Udělalo to na ně skutečně velký dojem. Je to nepochybně jedna z metod apoštolátu, která se v praxi osvědčila a má velmi významné duchovní konsekvence. Dodnes máme hluboce vryté v paměti ticho, které zavládlo při modlitbě čtyřset tisícového shromáždění mladých. Do té míry, že bylo slyšet zpěv ptáků. Ztišení v adoraci je prvkem, který zavedl Benedikt XVI. Pro Australany to byla velmi silná zkušenost – a v Austrálii se ujala. Modlitba v tichosti, adorace Nejsvětější svátosti, která přece v minulých letech zcela zmizela z našich kostelů. Mladí lidé v ní našli zalíbení, protože život mnoha z nich je poznamenán hlukem, spěchem a roztržitostí.

Myslíte si tedy, pane kardinále, že nová evangelizace může znamenat také návrat některých dávných, opuštěných praktik?

Částečně ano. Není ale možné se k něčemu prostě vracet. Můžeme využívat to, co se osvědčilo. Jedním z projevů demence západního světa je zánik citlivosti pro posvátné. Adorace Nejsvětější svátosti, tiché rozjímání, gregoriánský chorál, ba dokonce kadidlo, to všechno pomáhá mladým lidem, pomáhá šířit Ježíšovo slovo a jeho výzvu k obrácení.

Vzpomínal jste na pozitivní zkušenost Světových dnů mládeže. Jsou jejich plody trvalé?

Myslím, že prvním trvalým důsledkem Světových dnů mládeže, který lze pocítit téměř v celé Austrálii, jsou povolání. V některých regionech jsme procházeli naprostou krizí, úplným nedostatkem povolání, například do ženských řádů. Po této akci se u mě v Sydney jen v jediném klášteru dominikánek objevilo 10 mladých žen. Kromě toho se rozhodně postavila na nohy pastorace mládeže. Například akademická pastorace na laické univerzitě v Sydney dnes funguje docela dobře a je to bezpochyby zásluha právě Světových dnů mládeže.

- říká kardinál George Pell, metropolita Sydney.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.