"Rovné zacházení" ad absurdum

25.10.2012 

Rakouské ministerstvo sociálních věcí připravuje novelu zákona o rovném zacházení. Pokud se budou chtít vyhnout citelným trestům, podnikatelé a poskytovatelé nájemních prostor v souladu s touto úpravou nebudou moci odmítnout obchodování s určitými skupinami lidí. Cílem novely je zabránit tzv. diskriminaci osob z hlediska jejich stáří, náboženského přesvědčení, světonázoru či sexuální orientace.
Gudrun Kuglerová, která řídí vídeňské sídlo “Observatoře projevů protikřesťanské diskriminace a intolerance v Evropě” (Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians), však v rakouském tisku upozorňuje na meze této novelizace. Rakousko by si nemělo lehkomyslně pohrávat se svobodou, upozorňuje právnička a teoložka Kuglerová. Je jedním ze základních práv orientovat svou hospodářskou činnost podle vlastních měřítek, poukazuje profesorka Mezinárodního teologického institutu. Odbornice na evropské právo také odkazuje na chybějící rozhodnutí Evropské unie v této problematice. Německo a jiné země se proti rovnému zacházení v podnikatelské oblasti z dobrých důvodů vyslovily a zákon tudíž nikdy v Bruselu neprošel, zdůrazňuje Kuglerová.
Pro zpravodajskou agenturu Kathpress pak vyjmenovává možné důsledky, vyplývající z přehnané aplikace „rovného zacházení“: židovský hoteliér by musel pronajmout sál k oslavám buršáckého spolku, katolický tiskař by nesměl odmítnout tisk protipapežského pamfletu, levicový designér by navrhoval protipotratové letáky, syn maďarského disidenta by musel pronajmout byt komunistovi a cestovní kancelář, specializovaná na muslimské zákazníky, by k nim musela přibrat i křesťany, líčí Gudrun Kuglerová.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.