Benedikt XVI. předsedal kanonizaci za účasti 80 tisíc věřících

21.10.2012 

Kanonizace sedmi nových světců přivedla dnes dopoledne na náměstí sv. Petra na 80 tisíc věřících. Liturgii slavil Benedikt XVI. za účasti 262 biskupů, kteří jsou v Římě na zasedání synodu o nové evangelizaci. Sedm nových světců ze šesti národů (sv. Jacques Berthieu, sv. Pedro Calungsod, sv. Giovanni Battista Piamarta, sv. Maria del Carmelo Sallés y Barangueras, sv. Marianna Cope, sv. Kateri Tekakwitha, sv. Anna Schäffer) představil Svatý otec v homilii, v jejímž závěru řekl:

Noví svatí rozmanitého původu, jazyka a sociálního postavení jsou spojeni s celým Božím lidem v tajemství spásy Krista, Vykupitele. Spolu s nimi také my zde shromáždění ve spojení se synodními otci, kteří přišli ze všech částí světa, volejme k Pánu slovy Žalmu: „On je naše pomoc a štít“ (Žl 32,20-22). Kéž svědectví nových světců, jejich život velkoryse obětovaný Kristově lásce dnes promlouvá k celé církvi a jejich přímluva ať ji posílí a podpoří v jejím poslání šířit evangelium na celém světě.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté pozdravil papež osobně oficiální delegace osmi států (Filipíny, Kanada, Španělsko, Francie, Itálie, Německo, Spojené státy americké a Madagaskar), které mají vztah k novým světcům.
Ještě před tím však Svatý otec pronesl polední promluvu před modlitbou Anděl Páně:

Na závěr této slavnosti se obraťme k Panně Marii, která je Královnou všech svatých, se vzpomínkou na Lurdy, které byly postiženy těžkými záplavami rozvodněné řeky Gávy, která zasáhla i samotnou jeskyni zjevení. Chceme dnes svěřit její mateřské přímluvě zejména misionáře a misionářky – kněze, zasvěcené osoby a laiky – kteří v nejrůznějších částech světa rozsévají dobré sémě evangelia. Modleme se také za biskupský synod, který se v těchto týdnech konfrontuje s výzvou nové evangelizace pro předávání křesťanské víry.

Papež dále pozdravil přítomné skupiny poutníků národnostně spřízněných s novými světci v jejich jazycích a na závěr udělil všem apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.