Válkou zkoušené Aleppo očekává návštěvu synodních otců

20.10.2012 

Návštěva synodních otců v Sýrii se může stát skutečnou mírovou misí, sloužící smíření válčících stran, uvedl arménsko-katolický arcibiskup Boutros Marayati z Aleppa, města, které se v posledních týdnech stalo dějištěm nejkrutějších bojů. Vyjádřil naději, že delegace navštíví nejen Damašek, jak zaznělo v oficiálním oznámení návštěvy, ale také jeho zkoušené město:

„Tato návštěva je pro všechny křesťany skutečným znamením naděje. Tak ji vnímají i další obyvatelé Sýrie,“ uvedl katolický arcibiskup. Zdůrazňuje zároveň, že Syřané doufají, že nepůjde jen o další diplomatické gesto, nýbrž o událost, která nasměruje zemi na cestu pokoje.
„Musíme se dovolávat úcty ke každému lidskému životu, která je vlastní muslimům křesťanům i židům a na tomto základě budovat shodu, která dovolí zachránit tisíce nevinných,“ říká arménský arcibiskup Aleppa, a se znepokojením zároveň poukazuje na stále větší růst náboženského fanatismu v Sýrii.

Jak ohlásil vatikánský státní sekretář, šestičlenná delegace synodních otců a Svatého stolce se vydá do Damašku příští týden. O jejím vyslání rozhodl Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.