Getsemanské olivovníky mají stejnou DNA a jsou odolné proti škůdcům

20.10.2012 

Olivové stromy z Getsemanské zahrady mají stejnou sestavu genů a po staletí vykazují překvapivou odolnost vůči virům a bakteriím, to jsou výsledky výzkumu iniciovaného Kustódií Svaté země. Osmici prastarých olivovníků v místech spojených s Ježíšovým utrpením je zhruba 900 let, je však docela dobře možné, že – jak chce dávná tradice – jejich kořeny sahají daleko hlouběji do dějin tohoto místa. Překvapivá zjištění byla představena na tiskové konferenci v Marconiho sálu našeho rozhlasu. Hovoří koordinátor výzkumu, prof. Antonio Cimato:

Všech osm stromů je stejných, geneticky identických. Z výzkumu vyplývá, že byly zasazeny člověkem, nevyrostly spontánně. Datace jejich kmenů – provedená na třech exemplářích – ukazuje do 12. století. Nicméně nelze vyloučit, že kořeny mohou být starší. Přímo zázračné však je to, že nebyly napadeny žádnými škůdci, nemají žádný virus nebo nebezpečné bakterie, které mohou působit deformace nebo uhynutí rostlin. Ani v půdě nejsou žádní paraziti a jiné znečištění!

- říká koordinátor výzkumu prastarých olivovníků v Getsemanské zahradě. Jak dodává kustód Svaté země, o. Pierbattista Pizzaballa, projekt na ochranu těchto vzácných stromů se odvíjí především od jejich symbolického významu. Vedle památky na Ježíšovo utrpení totiž připomínají také život křesťanů na těchto místech:

Ano, je to evidentní, hmatatelný symbolismus. Tyto olivovníky byl mnohokrát polámány, poničeny nejrůznějšími způsoby. Jsou symbolem života křesťanů, kteří byli opakovaně pronásledovaní, symbolem našeho života ve Svaté zemi, ale také symbolem odvahy, síly a chuti k životu – podotýká františkánský kustód Svaté země, o. Pierbattista Pizzaballa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.