Odsouzení atentátu v Bejrútu

20.10.2012 

Svatý stolec rozhodně odsuzuje atentát v Bejrútu. Prohlášení vatikánského mluvčího, o Federica Lombardiho SJ, mluví o „absurdním vražedném násilí“, které brání „úsilí zachovat pokojné soužití v Libanonu“, zemi, která - jak opakovaně zdůrazňoval Benedikt XVI. - „povolané být poselstvím pokoje a naděje pro celý tento region“. Kromě projevu soustrasti nad množstvím obětí a zraněných vatikánské prohlášení vyjadřuje také naději, „že tato strašná událost nezavdá příležitost k dalšímu šíření násilí“.

Soustrastný telegram maronitskému patriarchovi Bécharovi Boutros Raïovi zaslal jménem Svatého otce také kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone. Ujišťuje v něm o modlitbě Benedikta XVI. za oběti atentátu a vyjadřuje soustrast rodinám obětí. „Svatý otec znovu odsuzuje násilí, které působí tolik utrpení, a prosí Boha, aby Libanonu a celému regionu dopřál pokoj a smíření,“ stojí v papežském telegramu.

K atentátu došlo včera odpoledne v křesťanské čtvrti Achrafieh v centru Bejrútu. Exploze autobomby na náměstí Sassine si vyžádala 8 mrtvých a 96 lidí zranila. Hlavním cílem atentátu byl generál Wissam al-Hassan, šéf libanonských tajných služeb, blízký bývalému premiéru Harírimu a nepřátelský syrskému režimu. Ačkoli někteří politici z atentátu otevřeně obviňují Damašek, ze Sýrie přišlo oficiální odsouzení teroristického činu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.