Arcibiskup Müller: Zjevení má intepretovat papež, nikoliv média

18.10.2012 

Dnešnímu člověku chybí perspektivy, protože z jeho horizontu zmizel Bůh. Žije v krátkodobých řešeních, ač se sám přesvědčuje o jejich nedostatečnosti – uvedl arcibiskup Gerhard Müller, prefekt Kongregace pro nauku víry. Subjektivní přesvědčení o Bohu nemají nejmenší význam. Lidé mohou tvrdit, že Bůh zemřel, ale ať chceme či ne, On existuje a zjevil se člověku – zdůraznil arcibiskup Müller, když vysvětloval proč Benedikt XVI. postavil do centra svého pontifikátu otázku Boha a nutnost návratu k teocentrismu v Církvi.

Ke své nové funkci někdejší řezenský ordinář podotkl, že poslání autenticky interpretovat Zjevení bylo svěřeno Církvi, papeži a biskupům, kteří jsou s ním v jednotě. Nemohou si je osobovat žádné jiné církevní skupiny, jako například sdružení amerických řeholnic, které už od roku 1977 požaduje kněžství žen. Arcibiskup Müller připomíná, že ve skutečnosti jde o otázku dogmatickou. Ve sporu mezi těmito řeholnicemi a Kongregací pro nauku víry jde o to, kdo je věrný Zjevení a jeho zásadním prvkům – říká prefekt kongregace pro italský deník Il Foglio.

Arcibiskup Müller rovněž varuje před přenášením církevním sporů do médií. Mediální tlak nepomáhá řešení problémů. Jako příklad jmenoval hnutí Wir sind Kirche, které může počítat s podporou tisku. Díky tomu se vždy dostane sluchu prostestům proti celibátu a zamlčuje se skutečnost, že jeho význam potvrdil II. vatikánský koncil. Podobně je tomu s přijímáním pro rozvedené. Do centra úvah se staví jejich situace a zapomíná se, že je dnes třeba dbát především o stálost rodin a nikoliv ještě více usnadňovat jejich rozpad.

Podle německého arcibiskupa Církev utrpěla v poslední době mnoho křivd ze strany médií. Mediální hon na kněze v souvislosti s mravnostními skandály byl nespravedlivý. Navzdory prokazatelným faktům se v něm podsouvalo, že kněžství nahrává pedofílii. Ve skutečnosti jde o obecný problém naší doby, který se týká celé společnosti. Například v Německu bylo v letošním roce zaznamenáno na 20 tisíc případů pedofilie, ani jediný z nich se však netýkal duchovní osoby – uvedl prefekt Kongregace pro nauku víry. Přiznává, že také křesťané mají samozřejmě své limity a doupouštějí se chyb. Nikdo však nemůže popřít, že srdce Církve bije pro člověka – uvedl arcibiskup Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.