Změny v kanonizačním obřadu

18.10.2012 

V rámci širší revize a zjednodušování papežských ceremonií se připravují některé novinky také pro kanonizační liturgii, kterou bude Benedikt XVI. slavit tuto neděli na Náměstí svatého Petra. Právě první kanonizace budou probíhat podle nově revidované verze rituálu. Změny přiblížil pro vatikánský deník Osservatore Romano papežský ceremoniář, mons. Guido Marini.

Kanonizační obřad proběhne před začátkem mešní liturgie, podobně jako tomu bylo už s obřadem Ressurexit na velikonoční neděli či s minulou kardinálskou konzistoří a předáváním palií arcibiskupům metropolitům. Má tomu tak být proto, aby eucharistickou slavnost nenarušovaly prvky, které jí nejsou v úzkém smyslu vlastní, a aby se tak zachovala vnitřní jednota, jak to žádá koncilní konstituce o liturgii Sacrosanctum concilium, vysvětluje mons. Marini.

Dalším z nových prvků obřadu svatořečení bude tzv. trojí petitio, totiž prosba, v níž se prefekt Kongregace pro svatořečení obrací na Svatého otce s žádostí, aby kanonizace směla pokračovat. Jako odpověď na ni se vrací – i když v nové formě – trojí modlitba, v níž papež prosí o Boží pomoc při tomto důležitém aktu. Po druhé žádosti vzývá Ducha svatého a společenství zpívá Veni creator. Podobně jako tomu bylo do roku 1969 pak bude přinesení relikvií nových světců a jejich uctění doprovázet zpěv Te Deum.

Zjednodušení obřadu, aby zazářila koncilem požadavaná „vznešená prostota“, se projeví například v tom, že litanie ke svatým budou doprovázet již počáteční liturgický průvod. Vypuštěno bude předčítání životopisů nových svatých, protože – jak je zvykem – papež se u jejich biografií zastavuje v homilii. Upouští se rovněž od osobního pozdravu papeže ze strany postulátorů. Příležitost k setkání se Svatým otce dostanou po skončení mše svaté v sakristii Vatikánské baziliky – vysvětlil pro Osservatore Romano papežský ceremoniář, mons. Guido Marini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.