Arcibiskup Léonard: Bez žen pociťujících uznání ze strany církve nová evangelizace nebude

10.10.2012 

Za zavřenými dveřmi pokračoval ve Vatikánu Biskupský synod o nové evangelizaci. Po prvních dvou dnech plenárních shromáždění se dnes synodní otcové rozdělili do menších pracovních skupin. Delegát České biskupské konference, litoměřický biskup Jan Baxant, se účastní diskusí ve frankofonní skupině.

Včera v podvečer vystoupil na plenárním shromáždění kard. Marc Ouellet s obsáhlým referátem o plodech minulého biskupského synodu o Božím slovu.
Prefekt Kongregace pro biskupy vyzdvihl rostoucí praxi Lectio Divina i stále větší pozornost věnovanou v místních církvích Písmu svatému. Uvedl například, že ve Spojených státech vydali biskupové jako přímou odpověď na postsynodální exhortaci „Verbum Domini“ novou homiletickou příručku pro kněze a jáhny. Také mezi teology byl papežský dokument z roku 2008 přijat s povděkem a označen za „nejdůležitější církevní dokument o Písmu po II. vatikánském koncilu“ – uvedl kard. Ouellet.

Včejší diskuse v synodní aule se dotkla také řady dalších témat, mimo jiné role žen v církvi. Dvě třetiny praktikujících v církvi tvoří ženy, mnohé z nich se však cítí diskriminovány. Je třeba jasně říci, že církev odmítá světit ženy nikoliv proto, že by byly méně schopné nebo kněžského svěcení nehodné, nýbrž pouze a jedině proto, že kněž je zástupcem Krista, který se přišel zasnoubit s lidstvem. Role žen v evangelizaci je zásadní, a proto by měla být také vyjádřena silnými gesty, protože „bez šťastných žen, které pociťují ze strany církve uznání a jsou hrdé na přináležitost k církvi, nová evangelizace nebude,“ řekl v synodní aule belgický arcibiskup André Léonard.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.