Druhý den zasedání biskupského synodu: za církev pokornou

9.10.2012 

Druhý den Biskupského synodu o nové evangelizaci, který probíhá ve Vatikánu zahájil společný apel za mír v Sýrii. Za přítomnosti Svatého otce biskupové z celého světa hovořili také o problémech emigrantů a o významu zpytování svědomí církve samotné. Při odpoledním zasedání pak kardinál Ouellet hovořil o recepci apoštolské exhortace Verbum Domini, kterou vydal Benedikt XVI. po synodu o Božím slovu v roce 2008.

Synod požaduje sebekritičnost a zpytování svědomí nad způsobem jakým žijeme a svědčíme o své víře. Hovořilo se o svátosti smíření, která v některých oblastech světa téměř vymizela. Právě pokání, jak zaznělo na synodu, je „svátostí nové evangelizace“. Synodní otcové volají také po nové pokoře v církvi, totiž pokoře, která ji neuzavírá do vnitrocírkevních debat, ale dokáže s láskou předkládat Evangelium.

V závěru plenárního zasedání synodu vystoupil s příspěvkem bratrský delegát, luterán Simo Peura, a Lamar Vest, předseda Americké biblické společnosti, jejíž reprezentant byl poprvé za 200 let trvání tento instituce přizván k tak významné katolické události. První z jmenovaných hovořil o významu křtu a o misijní církvi, která má svědčit o Kristu skrze šíření spravedlnosti. Lamar Vest pak promluvil o velikosti a aktuálnosti Bible, která zůstává táž navzdory proměnám časů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.