Otcové koncilu zahájí Rok víry

9.10.2012 

Mons. Rino Fisichella dnes dopoledne v Tiskovém středisku Svatého stolce prezentoval průběh a symboliku liturgické celebrace, která ve čtvrtek 11. října – tedy pozítří – zahájí Rok víry, vyhlášený Svatým otcem.

Přesně po padesáti letech od zahájení II. Vatikánského koncilu projde Svatopetrským náměstím procesí účastníků liturgické slavnosti jako evokace dlouhého průvodu koncilních otců, vysvětlil předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Zapojí se do něj biskupové přítomní na probíhajícím biskupském synodu, předsedové všech biskupských konferencí z celého světa a 14 koncilních otců. Ačkoliv bylo pozváno všech sedmdesát účastníků koncilu, kteří jsou dosud naživu, většina se nemohla dostavit kvůli zdravotním problémům či pokročilému věku, poznamenal Mons. Fisichella.

Po procesí bude následovat intronizace Písma svatého, za použití téhož Písma a čtecího pultu z času koncilního jednání. Při zahájení eucharistické celebrace budou přečteny úryvky ze čtyř koncilních konstitucí a v jejím závěru Svatý otec zopakuje předání poselství Božímu lidu na znamení kontinuity koncilního učení.

Benedikt XVI. tato poselství předá různým složkám společnosti– vládcům, vědcům a myslitelům, umělcům, ženám, dělníkům, chudým, nemocným a trpícím a konečně mládeži. Mezi zástupci těchto různých společenských kategorií, ke kterým se církev obrací dnes stejně jako před padesáti lety, budou známé osobnosti i řadoví věřící z celého světa – od německého filosofa Roberta Spaemanna až po jednoho ze 32 horníků, kteří strávili dva měsíce uvězněni v dole chilského San José. V samém závěru slavnostního zahájení Roku víry Svatý otec předá dvěma zástupcům katechetů zvláštní vydání Katechismu katolické církve, který byl publikován před dvaceti lety.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.