Kardinál Wuerl: Synod musí odpovědět na problémy pokoncilní církve

8.10.2012 

Krize současné církve v západním světě je důsledkem zanedbání v katechezi a katolické výchově. Ve Spojených státech jsme tak ztratili dvě generace katolíků – říká kardinál Donald Wuerl. Tento arcibiskup Washingtonu hraje klíčovou roli na právě zahájeném synodu pro novou evangelizaci. Benedikt XVI. jej jmenoval hlavním relátorem sněmu.

V rozhovoru pro agenturu CNS kardinál Wuerl uvedl, že synod musí odpovědět na problémy pokoncilní církve. Zatímco koncil zachoval plnou kontinuitu s katolickou tradicí, realizace jeho závěrů se dostala pod silný vliv sekularizace, která jako tsunami udeřila v té době na západní svět a zejména na Evropu. Projevilo se to zejména v katechezi, která byla zbavena obsahu. Učilo se pouze o jakési všeobecné ideji, že Bůh nás má rád a my Boha, ovšem bez odkažů k reálnému Ježíši Kristu. To byl jev bohužel velmi obecný – podotkl kardinál Wuerl.

Jak ale dodal, církev na tuto krizi zareagovala už před 20 lety, když vydala Katechismus katolické církve. Díky tomu se ve Spojených státech už podařilo obrodit katechezi. Problémem nadále zůstávají církevní univerzity a katoličtí teologové, kteří nerespektují učení církev ani katolickou identitu svých institucí. V této oblasti zůstalo ještě mnoho práce – přiznává metropolita Washingtonu. V té věci sám nedávno vydal list adresovaný 74 seminaristům své diecéze, v němž je varuje před teology, kteří ačkoli se sami za považují za katolíky, hlásají učení v rozporu s magisteriem Církve. V případě jakýchkoli pochybností sáhněte po katechismu – radí svým seminaristům kardinál Wuerl.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.