Děti prodávány do koranických škol

6.10.2012 

Stále více křesťanských dětí z lokálních kmenových komunit je prodáváno do koranických škol či odvlékáno do otroctví na Arabský poloostrov, uvedl pro agenturu Fides Mons. Moses M. Costa, biskup diecéze Čattagrám. Biskup druhého největšího bangladéšského města se znepokojením vysvětluje, že fenomén narůstá zejména v hornatých oblastech Chittagong Hill Tracts (Čitágáonských hor) na hranicích s Indií.

Dynamika odvodu dětí je známá, uvádí biskup: Překupníci, vydávající se za zaměstnance humanitárních organizací, naslibují rodičům, že se postarají o vzdělání jejich potomků. Rodiče v představě, že zlepší sociální a kulturní postavení svých dětí, zaplatí až 15 tisíc taka (zhruba 145 euro). Chlapci jsou pak prodávání medresám, získávají nové muslimské jméno a identitu. Je vysoce obtížné zpětně je dohledat, upozorňuje bangladéšský biskup, podle kterého pouze za několik posledních měsíců uteklo z islámských škol zpět domů více než sto dětí.

Další smutnou alternativou je prodej dětí majetným arabským rodinám, kterým pak slouží jako otroci. Oblast východního Bangladéše zažívá zvýšený tlak islámských radikalistů, udávají lokální zdroje vatikánské agentury Fides. Muslimské organizace viní katolické misionáře z násilných konverzí domorodého obyvatelstva. Zároveň probíhají boje mezi muslimskými klany, které nelegálně kolonizují domorodá území za zjevné spolupráce místní policie, informuje Fides.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.