Rok víry v Tichomoří

5.10.2012 

Pro katolíky v oblasti Tichomoří je Rok víry neocenitelnou příležitostí, jak prohloubit svou víru v plném společenství s římskou církví. Ačkoliv jsme na druhé straně světa, internetové spojení nám to umožní, sdělil z největšího z Cookových ostrovů agentuře Fides Mons. Paul Donoghue, SM.
Biskup Rarotongy je při Biskupské konferenci tichomořských ostrovů zodpovědný za misie. Jak uvádí, asi dvacet tisíc katolíků na Cookových ostrovech chce prožít Rok víry podle návodu Svatého otce – tedy zejména studiem a prohloubením vlastní formace.
Pastoraci v Pacifiku ztěžují nezanedbatelné vzdálenosti, připouští biskup Donoghue a uvádí příklad ostrůvku Penrhyn, který leží asi 4 hodiny letu od biskupství v Rarotonze. Žije na něm sedmdesát katolíků, kterým se věnuje katecheta, avšak kněz sem zavítá pouze málokdy. Právě pro tyto vzdálené komunity je spojení pomocí nových technologií nenahraditelné. Promluvy Svatého otce i pastorační programy za nimi přicházejí po síti a udržují také jejich plamen víry, říká pro agenturu Fides biskup z Cookových ostrovů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.