Benedikt XVI.: Liturgie nemůže být vymýšlena či upravována místním společenstvím

3.10.2012 

Na náměstí sv. Petra se dnes za slunečného počasí sešlo asi 20 tisíc lidí na generální audienci Svatého otce. Benedikt XVI. pokračoval v novém cyklu svých katechezí o liturgii, který zahájil minulý týden. Také dnešní katecheze přinesla osvěžující pohled na liturgii, o níž v samotném závěru papež řekl:

Drazí přátelé, církev se zviditelňuje mnoha způsoby: charitativní činností, misijními projekty a osobním apoštolátem, který má každý křesťan uskutečňovat ve svém vlastním prostředí. Avšak místem, ve kterém se církev zakouší plně jako taková, je liturgie. Ta je úkonem, o kterém věříme, že skrze něj vstupuje do naší reality Bůh, a můžeme Jej tak potkat a dotýkat se Jej. Je to úkon, ve kterém vstupujeme do kontaktu s Bohem. On přichází k nám a my jsme osvíceni Jím. Když proto v úvahách o liturgii zaměřujeme svoji pozornost pouze na to, jak ji učinit přitažlivou, zajímavou a krásnou, hrozí nám, že zapomeneme na podstatné: liturgie se slaví pro Boha a nikoli pro nás; je to Jeho dílo; On je podmětem a my se máme otevřít Jemu a nechat se vést od Něho a Jeho Těla, kterým je církev.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze je ZDE

Na závěr generální audience pak Svatý otec obrátil pozornost ke své zítřejší cestě do mariánské svatyně v Loretu:

Drazí bratři a sestry, zítra se vydám na návštěvu do svatyně v Loretu u příležitosti 50. výročí slavné pouti blahoslaveného papeže Jana XXIII. na toto mariánské poutní místo týden před zahájením Druhého vatikánského koncilu.
Prosím vás, abyste se spojili se mnou v modlitbě. Svěřme Matce Boží hlavní církevní události, které se chystáme prožít: Rok víry a biskupskou synodu o nové evangelizaci. Kéž Nejsvětější Panna provází církev v jejím poslání zvěstovat evangelium mužům a ženám naší doby.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.