Rozsudek v kauze bývalého papežského majordoma patrně již v sobotu

3.10.2012 

Vatikán. Další čtyři svědci byli dnes vyslechnuti ve vatikánské soudní síni, kde probíhá proces s bývalým papežským majordomem Paolem Gabrielem, obviněným ze zcizení privátních dokumentů za přitěžujících okolností. Rozsudek v kauze bude vynesen patrně už tuto sobotu.

Jak vypovědili vatikánští strážníci, kteří případ vyšetřovali, v bytě Paola Gabrieleho bylo nalezeno a zabaveno zhruba tisíc různých dokumentů, řada z nich v originální verzi s vlastnoručním papežovým podpisem, jiné výslovně určené ke skartaci, další ve fotokopiích; dokumenty naprosto soukromého charakteru týkající se života „papežské rodiny“ stejně jako listy úřadů římské kurie či šifrovaná korespondence s nunciaturami. Materiály, rozsahem daleko přesahující dokumenty publikované italským novinářem Gianluigim Nuzzim, byly promíchány s další dokuemntací o politice, jiných náboženství a zednářstí. Nechybí ani materiály, uvádějící do tajů špionážního umění: jak maskovat stopy, tajně nahrávat filmy či zabezpečovat materiály v elektronické podobě. Připomeňme, že proces s bývalým papežským majordomem je veřejný. Účastní se ho mimo jiné zástupci novinářů. Jak uvedl vatikánský mluvčí, P. Federico Lombardi SJ, vše probíhá regulerně a rozsudek padne patrně již brzy:

Po výpovědích čtyř svědků předsedající soudce ohlásil, že další stání proběhne v sobotu dopoledne. Hlas dostane jak žalobce tak i obhajoba s možností repliky. Poslední slovo bude patřit obviněnému. Po té se soudci odeberou k poradě o rozsudku. Lze tedy připustit, že rozsudek bude vynesen už v sobotu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.