Irští biskupové: štrasburské rozhodnutí nás k ničemu nezavazuje

1.10.2012 

Irští biskupové vybízejí k modlitbě za zachování plné obrany života ve své zemi. V současnosti vládne v těchto věcech velký zmatek – čteme v prohlášení episkopátu. Irsko se ocitlo pod silným tlakem lobbistů, kteří se domáhají legalizace zabíjení nenarozených. Odvolávají se při tom na výrok Evropského tribunálu pro lidská práva, který před dvěma lety usoudil, že Irsko porušuje práva žen, když jim nepovoluje přerušení těhotenství ani z terapeutických důvodů. Proti této argumentaci se ohradil irský Výbor pro zdraví matek. Lékaři, které sdružuje, připomněli, že Irsko nepotřebuje liberalizaci zákazu potratů, protože žena vždy dostává nezbytnou terapii, dokonce i když to ohrožuje život plodu.

S odvoláním na tato fakta biskupové vybízejí, aby Irové nebyli uváděni v omyl. Rozhodnutí štrasburského tribunálu nás k ničemu nezavazuje, zdůrazňuje prohlášení episkopátu.
Otázku interrupcí probírali bisupové na svém posledním zasedání. Kromě toho se zabývali také akcemi spojenými s Rokem víry a programem pro popularizaci Katechismu katolické církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.