Výzkumný projekt představí nové dějiny II. vatikánského koncilu na základě dokumentů

2.10.2012 

Dějiny II. vatikánského koncilu je třeba napsat znovu, na základě archivů. To je idea velkého výzkumného projektu pod záštitou Papežského výboru historických věd a Lateránské univerzity. Jak uvedl při jeho dnešní prezentaci prof. Philippe Chenaux, „monopol“ na dějiny koncilu má v současnosti takzvaná boloňská škola. Ta zastává interpretaci vypracovanou profesorem Giuseppem Alberigem z Institutu náboženských věd v Boloni ve spolupráci s dalšími badateli z katolických univerzit v Evropě a v Americe. Podle této školy je koncil především událostí, kterou nelze redukovat na dokumenty, nýbrž je nutné brát v potaz jeho ducha. Kromě toho podle profesora Alberiga je Vaticanum II rozhodným skoncováním s minulostí.

Na druhou stranu nejméně od roku 1985, tedy od synodu biskupů věnovanému koncilu, tato interpretace neodpovídá magisteriu církve, které čte koncil v kontinuitě katolické tradice. Jako cestu k překonání těchto rozporů navrhl papežský výbor historických věd nové prozkoumání a doplnění koncilových archivů. Doplněny mají být o dosud nepřepsané diskuse v tematických komisích koncilu, které jsou nahrané a uložené ve Vatikánském archivu. Dalším úkolem je shromáždit deníky, poznámky a publikace koncilních otců a jejich teologů.

Práce už probíhají. Jejich první výsledky budou představeny na konferenci, která začne zítra na Papežské lateránské univerzitě. Doplňování archivů koncilu potrvá několik let. Již nyní bylo ohlášeno, že konkrétní plody programu budou zveřejněny v roce 2015.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.