Gabriele: Nejsem vinen, avšak zklamal jsem důvěru Svatého otce

2.10.2012 

Druhým slyšením dnes pokračoval proces s bývalým majordomem papežského apartmá, obviněným ze systematického zcizování důvěrných dokumentů. Vatikánský občan Paolo Gabriele je obžalován z krádeže za přitěžujících okolností, za kterou mu hrozí 3 až4 roky vězení. Počítačový technik Claudio Sciarpelletti, obžalovaný z napomáhání trestnému činu, bude vyslýchán v odděleném procesu.
Na dnešní přelíčení se dostavil obžalovaný Gabriele a svědci – osobní sekretář Svatého otce, Mons. Georg Gänswein, jedna ze čtyř členek komunity Memores Domini – laických sester, členek papežské rodiny, a tři zaměstnanci vatikánské stráže.
Při téměř tříhodinové slyšení vypovídal Paolo Gabriele; výpověď svědků se očekává zítra. Gabriele prohlásil, že se necítí vinen; jedinou vinu cítí kvůli zklamání důvěry Svatého otce, ke kterému měl synovský vztah. Jak uvedl, shromažďoval dokumenty od roku 2010. Kopíroval je ve dvojích kopiích, z nichž jednu odevzdával italskému tisku a druhou uchovával. Původním záměrem však nebylo zveřejnění zcizené korespondence, nýbrž upozornění na všeobecnou nespokojenost ve vatikánských palácích, vypověděl při dnešním soudním stání Paolo Gabriele.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.