Kardinál Vlk slavil eucharistii u oltáře sv. Václava ve vatikánské bazilice

29.9.2012 

Za přítomnosti krajanské obce, diplomatické reprezentace, českých studentů z římských univerzit i náhodných poutníků sloužil včera večer v již potemnělé Vatikánské bazilice kardinál Vlk slavnostní Svatováclavskou mši, před oltářem našeho národního patrona. S emeritním pražským arcibiskupem koncelebroval rovněž kardinál Giovanni Coppa, dlouholetý apoštolský nuncius v našich zemích, a početný zástup kněží z české koleje Nepomucenum.

„Světci nás táhnou vzhůru,“ zdůraznil v homilii kardinál Vlk, jak to naznačuje také obraz jediného národního patrona v Bazilice sv. Petra, před nímž jsme se shromáždili. Václavovi nešlo o moc, zdůraznil kardinál Vlk, nýbrž o dobro. Nedíval se na sebe a na své místo, jak tomu bývá v politice, nýbrž pečoval o chudé, vykupoval otroky, byl ochoten prolít krev za křesťanské ideje. Sv. Václav ukazuje na význam oběti, hodnoty, která je dnes zcela zapomenut – črtal kardinál Vlk obraz křesťanského panovníka. Proto se na Václavovi naplnila Kristova slova „Kdo však svůj život pro mne ztratí, nalezne ho“ (Mt 10,39). „Václav nalezl život uprostřed našeho národa. Držel se Božího Slova a Boží slovo se na něm naplnilo“. Svatováclavská korouhev tedy ukazuje k hodnotám, které jsou perspektivní, z nichž vyrůstá život - pokračoval kard. Vlk – pokud je nesledujeme, perspektiva chybí.

Dodejme ještě, že oltářní obraz sv. Václava v pravém transeptu Baziliky sv. Petra, dokončil v roce 1632 římský malíř Angelo Caroselli (1585 – 1652). Našeho národního světce zobrazil s královskou korunou a ve většině průvodců už po staletí proto figuruje jako „Re Boemo“, král český.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.