Novinář musí mít Mariinu víru

29.9.2012 

Stejně jako archanděl Gabriel nepřinášel a neinterpretoval vlastní poselství, rovněž ve vaší práci nesmí převážit osobní názory nad hlasem papežského magisteria, zdůraznil dnes dopoledne Mons. Angelo Becciu při eucharistické liturgii v kapli Zvěstování naší rozhlasové stanice. Substitut státního sekretariátu přišel se zaměstanci Vatikánského rozhlasu oslavit svátek sv. archanděla Gabriela, patrona sdělovacích prostředků. Biblická scéna Zvěstování neukazuje anděla jako protagonistu, nýbrž jako prostředníka, sloužícího pravdě, poukázal Mons. Becciu na hlavní rysy, kterými by se mělo vyznačovat novinářské povolání.

Naneštěstí nikoliv pokaždé jsou zprávy, které přinášíte, odezvou radostné zvěsti; spíše ji někdy popírají. Také Maria prožila něco obdobného na Golgotě, kdy jí do náruče klesl mrtvý syn. Kontakt se společností, kterou téměř usmrcuje lidská špatnost, po vás žádá Mariinu víru. Víru, která se umí přenést přes nahodilost a bolest událostí a jako Maria věří v nový úsvit Vzkříšení,

řekl při dnešní homilii pro zaměstance Vatikánského rozhlasu biskup Becciu a vyzval je, aby svou žurnalistickou práci podřizovali pečlivému rozlišování a kladné hierarchii hodnot. Neprorokujte neštěstí, avšak upozorňujte na zprávy, povzbuzující růst a důvěru, uzavřel substitu státního sekretariátu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.