Benedikt XVI. se rozloučil s místem svého letního pobytu

29.9.2012 

V tomto světě vše pomíjí a každý, i sebekrásnější životní děj, spěje nevyhnutelně ke svému konci. Těmito slovy se Benedikt XVI. dnes dopoledne rozloučil se zaměstnanci letní papežské rezidence v Albánské vrchovině, kde strávil uplynulé tři měsíce. Svatý otec jim poděkoval za rodinnou atmosféru, srdečnost a velkorysou službu. Poté připomněl, že v září začal nejen nový školní rok, nýbrž i nový pastorační rok, který letos přinese mnohé významné události:

Míním svou brzkou návštěvu Loreta. Rád bych tak připomněl padesáté výročí pouti bl. Jana XXIII., kterou uskutečnil, aby svěřil Matce Boží druhý vatikánský ekumenický koncil. Myslím také na biskupskou synodu, která se bude zamýšlet nad novou evangelizací v dnešní církvi a světě, a konečně – v den padesátého výročí koncilu – na zahájení Roku víry. Vyhlásil jsem jej, aby každý člověk mohl otevřít své srdce Pánu Ježíši a Slovu spásy.

Benedikt XVI. v závěru svého pobytu pozdravil rovněž církevní a občanskou komunitu obce Castel Gandolfo, která, jak uvedl, nijak nezaostává za hlavním sídlem římského biskupa, co se týče schopnosti pojmout příliv poutníků na nedělní Angelus či středeční generální audience. Papež přítomné vyzval, aby i po jeho odjezdu setrvali v duchovní blízkosti Kristovu náměstku:

Nejlépe si na sebe vzpomeneme v modlitbě. Nezapomenu se modlit za vás a na vaše úmysly a doufám, že vy uděláte totéž. Svěřuji vás všechny Panně Marii, kterou v měsíci říjnu uctíváme jako Královnu posvátného růžence. Kéž svým láskyplným pohledem doprovází naše kroky na cestě spravedlnosti a pravdy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.