Poselství Svatého otce Radě evropských biskupských konferencí

28.9.2012 

Sociální a duchovní potřeby naší doby jsou hlavním tématem plenárního zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), které probíhá ve švýcarském Sankt Gallen (27. – 30. září). Účastní se ho předsedové všech evropských episkopátů. Pravidelná každoroční setkání se konají vždy v jiné zemi našeho kontinentu. Tentokrát volba padla na švýcarské město, které je zároveň sídlem sekretariátu této rady. Letos si totiž připomíná 1400. výročí příchodu irského misionáře sv. Havla do těchto končin. Na místě, kde sv. Havel, žák sv. Kolumbána, působil, byl později založen benediktinský klášter nesoucí jeho jméno. To posléze přešlo i na město, které kolem kláštera vyrostlo.

„Jako poutníci se chceme zaposlouchat do hlasu sv. Havla, který sehrál důležitou roli v evangelizaci této části Švýcarska,“ řekl předseda Rady evropských biskupských konfrencí, kardinál Péter Erdö. Jak dále konstatoval, ekonomická krize šíří mezi lidmi „největší epidemii naší doby“, totiž zoufalství. Podle budapešťského arcibiskupa je hlavní bolestí dneška nedostatek naděje. Probíhající „antropologická revoluce“ člověka dezorientuje, uvádí ho v omyly, ohrožuje ho ztrátou vlastní identity. Odpovědí na nejhlubší očekávání člověka je Kristus a tzv. nová evangelizace, o níž se stále mluví, není ničím jiným než hledáním způsobů, jak lidem pomoci, aby mohli Krista přijmout.

O naději pro Evropu mluví v poselství, zaslaném reprezentatntům evropských episkopátů prostřednictvím kardinála Bertoneho, také papež. Benedikt XVI. vybízí evropskou církev, aby se znovu zabývala trvalým úkolem evangelizovat a jeho aktuální naléhavostí. Má se přitom poučit ze zkušenosti sv. Havla, který hlásal, že křesťanské poselství je rozséváno a může účinně zakořenit jen tam, kde jím autenticky žije lidské společenství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.